loader-img
loader-img-2
کتابی که تاریخی هست اما نیست!

به گزارش ارتباطات و امور بین الملل انتشارات علمی و فرهنگی و به نقل از ایسنا،

فرزام امین صالحی، مترجم کتاب «پس از جنگ اروپا بعد از 1945» نوشته تونی جات در گفت‌وگو با ایسنا درباره این کتاب گفت: «پس از جنگ» پنجمین کتاب از تونی جات است که با ترجمه من منتشر می‌شود؛ پیش از این «بار مسوولیت»، «شر زمین را در می‌نوردد»، «کلبه خاطرات» و «بازنگری‌ها» را از همین نویسنده ترجمه کرده بودم.

او با بیان اینکه در مجموع تاکنون 6 کتاب را از تونی جات ترجمه کرده‌ است، ادامه داد: ترجمه 6 کتاب از این نویسنده این سوال را در ذهن مخاطب ایجاد می‌کند که چرا یک مترجم 6 کتاب تونی جات را ترجمه کرده است. به طور کلی باید بگویم که تونی جات، شارح و تاریخ‌نویس اروپای قرن 20 است که اشراف کاملی به تاریخ اروپا دارد و به حوزه تاریخ محدود نمی شود. ایشان در اقتصاد و انواع ایدوئولوژی‌ها و سیستم‌های حکومتی غرب دستی دارد و از لحاظ طرز فکر، یک انسان دموکرات است که طبیعاً هم با چپ روی‌های مارکسیست‌ها در نیمه دوم قرن بیستم و با نئولیبرالیسم و جهانی‌سازی زاویه داشته است.

این مترجم به کتاب «شر زمین را در می‌نوردد» اشاره کرد و افزود: تونی جات در این کتاب که در حوزه اقتصاد سیاسی قرن بیست و یکم است، بیانیه محکمی علیه جهانی‌سازی و نئورئالیسم صادر کرد ه است؛ پس دلیل اینکه 6 کتاب از این نویسنده ترجمه کرده‌ام همین است.

امین صالحی به کتاب «پس از جنگ» پرداخت و عنوان کرد: این کتاب از لحاظ حجم، حجیم‌ترین کتاب تونی جات است؛ تاریخ اروپای بعد از 1945 تا ابتدای قرن 21 را دربر می‌گیرد و به نظرم شاهکار تونی‌جات است زیرا جدی‌ترین روایتی است که درباره اروپای بعد از جنگ جهانی دوم نوشته شده است. می‌دانیم که اروپا در نیمه اول قرن بیستم دو جنگ جهانی ویرانگر را پشت سر گذاشت. جنگ جهانی اول که جغرافیای سیاسی اروپا را تغییر داد و منجر به سقوط رژیم تزاری در روسیه و شکل‌گیری اتحاد شوروی شد و به شکست آلمان انجامید.

او تاکید کرد: پیامد این جنگ، پیمان‌ها و قراردادهایی بود که به‌طور موقت جلوی پیشروی غول اقتصادی و نظامی آلمان را در اروپا را گرفت و به برپایی جمهوری وایمار در آلمان منجر شد اما این جمهوری ناپایدار بود. ناسیونالیسم زخم خورده و تحقیر شده‌ آلمان مظهر آرزوهای فروخورده‌اش را در ناسیونالیسم سوسیالیسم هیتلری پیدا کرد و خودش را برای جنگی دوباره برای سلطه بر اروپا آماده کرد.

صالحی افزود: در جنگ جهانی دوم که به مراتب ویرانگرتر از جنگ جهانی اول بود، نیمی از اروپا توسط آلمان اشغال شد و بمب‌باران‌های پی در پی به سراسر اروپا سرایت کرد و نسل‌کشی‌های عجیب غریبی صورت گرفت و پیامدهای اقتصادی به بار آمد که منجر به تغییرات ژئوپلتیکی شد.

این مترجم گفت: حُسن کتاب «پس از جنگ» این است که تونی جات در روایتِ تاریخِ اروپای پس از جنگ تنها به مسئله پیامدهای جنگ بسنده نمی‌کند، بلکه پیامدهای سیاسی و فرهنگی را می‌بیند؛ حوزه این کتاب آن‌قدر گسترده است که از تحول سینما و موسیقی در جنگ جهانی دوم و پیدایش طوفان زاد و ولد (baby boom) تا ادبیات و موزیکی که آن نسل با خودش آورده است و هنجارهای اجتماعی و هنجارشکنی اجتماعی همگی در کتاب وجود دارد.

امین صالحی با بیان اینکه نگاه به مسائل سیاسی در این کتاب بسیار موشکافانه است، ادامه داد: همین باعث می‌شود کسی که کتاب را می‌خواند، حس نمی‌کند تاریخ می‌خواند بلکه حس می‌کند رمانی زیبا می‌خواند که در آن اروپا دوباره نقاشی شده و جان گرفته است، حتی کافه‌های زیرزمینی لندن و موسیقی راک دهه 60 و سپس مسئله شورش‌هایی که در اروپا صورت می‌گرفت و مسئله فرانسه 68 و به خصوص برخورد با کشورهای بالکان و برخورد با رژیم‌های تابع اتحاد شوروی و فجایعی که در آن‌ها صورت می‌گرفت در کتاب آماده است.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از 19 تا 29 اردیبهشت (1403) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

دیدگاه شما
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی