loader-img
loader-img-2
مایلم نُهصد روز محاصرۀ لنینگراد را ترجمه کنم

شاید برای جوان‌ترها که با یک اشارۀ انگشت و در فضای اینترنت پول را جابجا می‌کنند تصورش سخت باشد که زمانی برای انتقال پول مدت‌ها زمان صرف می‌شد و گاهی مانند سندی که تصویر آن را در ادامه خواهید دید، سرنوشت آن انتقال چندان معلوم نبود. سهیل آذری که از نامداران و فعالان فرانکلین بود و بخشی از تاریخ تمدن با ترجمۀ او به فارسی برگردانده شده، قرار بوده به ایران بیاید و پیگیر حواله‌ای است که هنوز به دستش نرسیده.
اما دلبستگی سهیل آذری به فضای کار و کتاب را در بخش دوم نامه می‌توان مشاهده کرد. آن‌جایی که در ادامۀ مسئلۀ مالی، پیشنهاد کتاب خوبی را که خوانده است به ناشر می‌دهد. 

22 فوریه 1970
جناب آقای کریم امامی
مؤسسه انتشارات فرانکلین
تهران، ایران

دوست ارجمند!
حواله بانکی 40500 ریالی که به گواهی نامۀ مورخ 48/11/6 فرستاده‌اید هنوز به من نرسیده است. خواهشمندم نام و نشانی بانک واسط را اعلام فرمایید تا برای وصول آن اقدام کنم. چون سفری به ایران در پیش دارم به انتظار روشن شدن سرنوشت این حواله‌ام. از اینکه فرصت دادید ترجمۀ کتاب کرین برینتون را به پایان برسانم سپاسگزارم.
هفتۀ گذشته سرگرم خواندن کتاب جالبی بودم که گمان می‌کنم از ترجمۀ فارسی آن در ایران استقبال خواهد شد. این کتاب The 900 days the siege of Leningrad  اثر Harrison E. Salisbury ، یکی از سردبیران نیویورک تامیز است: ناشر کتاب Harper and Row Publisher در نیویوک است. هر گاه مؤسسه فرانکلین بخواهد، این کتاب را مایلم به فارسی برگردانم. در چهار ماهی که در تهران خواهم بود می‌توانم ترجمۀ آن را به پایان برسانم.
 ارادتمند
سهیل آذری

محاصره لنینگراد حصری طولانی مدت از سوی نیروهای آلمانی بر شهر لنینگراد بود که در جبهه شرقی جنگ جهانی دوم انجام گرفت. محاصره 8 سپتامبر 1941 آغاز شد؛ زمانی که آخرین راه ارتباطی زمینی به شهر مسدود شد؛ گرچه نیروهای ارتش سرخ 18 ژانویه 1943 موفق به بازکردن یک راه باریک برای ورود به شهر شدند، اما شکسته شدن محاصره شهر تا 27 ژانویه 1944، یعنی بعد از 872 روز، به درازا کشید. این محاصره یکی از طولانی‌ترین و ویرانگرترین محاصره‌ها در تاریخ انسانی بود. کتاب مدّنظر آذری به این واقعه می‌پردازد.

اگر به اسنادی از این دست که زبانِ گویای تاریخ نشر ایران هستند، علاقه‌مند باشید می‌توانید به‌زودی و پس از افتتاح موزه و مرکز اسناد انتشارات علمی و فرهنگی شاهد تعداد زیادی از این نوع سندها باشید. این سندها شامل نامه‌نگاری‌ها، صورت‌جلسه‌ها، دست‌نویس‌های مرتبط با کتاب، غلط‌گیری‌ها، رسید‌ها و موضوعات متنوع دیگر است. 

 

نویسنده: مصطفی فرهنگی

دیدگاه شما
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
کد امنیتی