در کتاب «تاریخ ماد» مهمترین مراحل تاریخ ماد قدیم به یاری مدارک و مطالب آثار مکتوب روشن شده است. از آغاز تشکیل طبقات در جامعه مزبور تا تاسیس امپراطوری بزرگ ماد و سپس، بعد از استقرار حکومت پارس و ظهور سلطنت «ماد – آتروپاتن» (پایان قرن ششم قبل از میلاد)
در حوزه باستانشناسی، در نیم قرن اخیر، کشفهایی صورت گرفته و لوحهایی قرائت شده که گوشههایی از تاریخ ماد را تا حدی روشن ساخته است. دیاکونوف، مولف تاریخ ماد، با توجه به اینکه مادها پیش از دوران هخامنشیان بر بخش وسیعی از ایران حکومت میکردند، به گردآوردن مدارک و اسناد جدید و تنظیم و تدوین و نقد آنها و نیز تطبیق مطالب تاریخی کنونی با همان مدارک پرداخته است و چون وی، علاوه بر تخصص در تاریخ خاور باستانی، دانشمندی زبانشناس بود از اسناد و مدارک مستقیما بهره گرفته و بدینسان بر جنبه تحقیقی کتاب افزوده است.
کشاورز نویسنده، پژوهشگر و مترجم نامی بود که کار خود را با ترجمه شاهکارهای ادبی و اجتماعی اعم از رمان و داستان آغاز کرد و بعد به ترجمه آثار برگزیده تاریخی و تحقیقی روی آورد. وی در طول عمر خود خدمت اساسی به ترجمه کتابهای ایرانشناسی و دانش داستاننویسی ایران کرد.
مترجم در قسمتی از مقدمه کتاب مینویسد: «مادها تنها قبیلههای آریایی زبان بودند که پیش از دوران هخامنشیان در بخش بزرگی از ایران کنونی دولتگونه و پادشاهی داشتند. عهد ایشان از لحاظ طول زمان حتی بیش از دو برابر روزگار فرمانروایی شاهان هخامنشی بوده است اما تاریخ ماد و دولت و پادشاهی ایشان فصل مستقلی در تاریخ ایران نداشتهاند.»
این کتاب در سال 1345 نخستبار به همت انتشارات فرانکلین و با ترجمۀ کریم کشاورز منتشر شد و پس از 56 سال، انتشارات علمی و فرهنگی برای سیزدهمین بار آن را در سال 1401، در شمارگان 500 و قیمت 2210000 ریال بازچاپ کرده است.